Θεσσαλονίκη: Νέος χώρος υποδοχής εγκαταλελειμμένων παιδιών στην Εισαγγελία

H μεταφορά των γραφείων και υπηρεσιών της Εισαγγελίας Ανηλίκων έχει ολοκληρωθεί και τις επόμενες μέρες θα γίνουν τα εγκαίνια σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα πολύχρωμα λούτρινα ζωάκια και τα εικονογραφημένα βιβλία έχουν ήδη πάρει τη θέση τους στην ξύλινη βιβλιοθήκη, που έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της αίθουσας. Λίγο παραπέρα, ένα στρoγγυλό τραπεζάκι με δύο καρεκλάκια μπροστά από έναν παιδικό μαυροπίνακα που «ακουμπάει» στον τοίχο παραπέμπει σε αίθουσα σχολείου ή παιδικό εργαστήρι. Ωστόσο, δεν είναι τίποτα από τα δύο καθώς πρόκειται για τον νέο χώρο υποδοχής και εξέτασης κακοποιημένων ή εγκαταλελειμμένων παιδιών στην Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης.

Εκεί όπου μέχρι πέρσι στεγαζόταν κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, σήμερα φιλοξενείται η Εισαγγελία Ανηλίκων, έχοντας μετακομίσει από την «ψυχρή» και στενάχωρη αίθουσα του πρώτου ορόφου. Σε εμβαδόν 100 τ.μ. και μέσα σε καλαίσθητους χώρους που ανακαινίστηκαν τους τελευταίους μήνες αναπτύσσονται, εκτός από τον χώρο υποδοχής και εξέτασης των ανήλικων, η Γραμματεία της Υπηρεσίας και το γραφείο του εισαγγελέα Ανηλίκων.

Στο έργο ανέλαβε να δώσει «σάρκα και οστά» το φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο «Φύλακας Άγγελος», μεταξύ των ιδρυτικών μελών του οποίου είναι και ο δικηγόρος, ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Τάσος Ντούγκας. «Αναγνωρίζοντας την ανάγκη προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και ξεκινήσαμε με ιδιαίτερο ζήλο τη δράση του σωματείου από τη Θεσσαλονίκη» εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ντούγκας. Η υλοποίηση του έργου στοίχισε περίπου 42.000 ευρώ, ποσό που συγκεντρώθηκε μέσα από χορηγίες του σωματείου.

«Θέλαμε να διαμορφώσουμε έναν χώρο φιλικό και ευχάριστο για τα ανήλικα θύματα, όπου θα μπορούν να εξετάζονται από τους αρμόδιους εισαγγελείς και πταισματοδίκες, διευκολύνοντας την εξέλιξη και ομαλή ολοκλήρωση των διαδικασιών», επισημαίνει ο κ. Ντούγκας, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την πρόεδρο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, πρόεδρο Εφετών Καλλιρόη Χειμαριού, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Στέφανο Ζαρκαντζιά και την εισαγγελέα Ανηλίκων Δήμητρα Τσιαρδακλή για «την αμέριστη συμπαράσταση» που παρείχαν στον «Φύλακα Άγγελο» στην κατεύθυνση υλοποίησης του όλου εγχειρήματος. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής καθώς και της εταιρείας Beetroot Design Group.

Ήδη, η μεταφορά των γραφείων και υπηρεσιών της Εισαγγελίας Ανηλίκων έχει ολοκληρωθεί και τις επόμενες μέρες θα γίνουν τα εγκαίνια σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας.

 

 

Leave A Reply