Σύμπραξη του σωματείου “Φύλακας Άγγελος” και του Δήμου Σύμης κατά της παιδικής κακοποίησης

Το Δήμο Σύμης επισκέφθηκαν τη Δευτέρα 11 Αυγούστου οι ιδρυτές του μη κερδοσκοπικού σωματείου “Φύλακας Άγγελος” που σκοπό έχει να βρίσκεται δίπλα σε κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά. Ο Γιώργος Αγγελόπουλος, ηθοποιός, ο Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Ντούγκας και ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων του εφετείου Λάρισας, Γιάννης Κόνσουλας, συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια του ΕΜΠ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, Τόνια Μοροπούλου, επίσης ιδρυτικό μέλος του Σωματείου, συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο Συμης Νικήτα Γρύλλη και τον υπεύθυνο πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημου Σύμης, Γιώργο Παπακαλοδούκα, με τους  οποίους συνομίλησαν για τους σκοπούς και το ρόλο του Φύλακα Αγγέλου, τη συνεργασία και στήριξη της κοινωνικής αυτής πρωτοβουλίας από το Δήμο.

Σημειώνεται ότι μία από τις πρώτες δράσεις του νεοσυσταθέντος σωματείου ήταν η δημιουργία ενός φιλόξενου χώρου υποδοχής των ανηλίκων παιδιών στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να γίνουν αντίστοιχες δράσεις και σε άλλες ελληνικές πόλεις. Με την πραγματοποίηση συναυλιών ανά την Ελλάδα, όπου θα συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες ή τη διοργάνωση άλλων “events” (σ.σ. ιδρυτικό μέλος του Σωματείου είναι και η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός Ράνια Κωστάκη) το Σωματείο θα υποστηρίζεται πολλαπλά στο έργο του.

Σκοπός της συνάντησης είναι να παρουσιαστεί η δράση του Σωματείου που έχει να κάνει με την προστασία των κακοποιημένων παιδιών.

Να μη διστάζουν να καταγγέλλουν τα παιδιά στην αστυνομία τη βία και κακοποίηση που δέχονται, τόνισε ο κ. Ντούγκας, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε σήμερα στη Συμη και που η αγκαλιά του Φύλακα Άγγελου μεγαλώνει. Από τη μέρα που δημιουργήθηκε αυτό το Σωματείο μεγαλώνει η οικογένεια των μελών, υποστηρικτών και φίλων. Αυτό που θέλω να πω σήμερα από εδώ είναι ότι πρέπει τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες που βιώνουν κάποιας μορφής κακοποίηση να σπάσουν τη σιωπή τους και να μεταβούν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά. Δεν μπορεί το 2020 να έχουμε κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά».

Ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος δηλωσε ότι θα ήταν ευχής έργο, εάν το σωματείο καταφέρει με τη συνεργασία και του Δήμου Σύμης να κάνει κάποια δράση που θα συμβάλει στην βελτίωση της επόμενης μέρας των παιδιών που υπόκεινται σε κάθε μορφής κακοποίηση. Το Σωματείο “Φύλακας Άγγελος” ξεκίνησε τη δράση του από τη Θεσσαλονίκη. Διαμορφώσαμε κατάλληλα ένα χώρο στο δικαστικό μέγαρο, όπου τα παιδιά θα φιλοξενούνται μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του κάθε περιστατικού που θα γίνεται από τους ειδικούς.

Ο κ. Αντιδήμαρχος Σύμης δήλωσε  ότι ο Δήμος Σύμης και όλο το νησί διαθέτουν ευαισθησία σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κακοποίηση των παιδιών και την προστασία τους.

Ο Υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημου  Συμης, κ. Γιωργος Παπακαλοδουκας δήλωσε οτι θα γίνουν εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα στη Σύμη, ώστε να συμβάλουμε στην επόμενη καλύτερη μέρα των παιδιών που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση».

Από την πλευρά του ο κ. Κόνσουλας δήλωσε ότι είναι σημαντικό να καταγγέλλουν τα παιδιά την κακοποίηση στην οποία υπόκεινται. Όμως η διαχείριση αυτών των περιστατικών θα πρέπει να γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετέχω στον Φύλακα Άγγελο, μετά το κάλεσμα των ιδρυτών, του Γιώργου Αγγελόπουλου, του Αναστάσιου Ντούγκα και της Ράνιας Κωστάκη. Θεωρώ αυτονόητη τη συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση κάθε Έλληνα πολίτη. Τα κακοποιημένα παιδιά θα πρέπει να καλέσουν άμεσα το αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους προκειμένου να καταγγείλουν τη βία και την κακοποίηση που υφίστανται. Στη συνέχεια όμως, αυτά τα περιστατικά θα πρέπει οι αρχές να τα διαχειρίζονται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπως αυτόν που διαμορφώσαμε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και ευελπιστούμε να επεκτείνουμε σε όλη τη χώρα…».

Η κυρία Τόνια Μοροπούλου, η οποία είναι και Συμιακιά στην καταγωγή, επεσήμανε ότι αποτελεί μεγάλη ανάγκη να αγκαλιάσουν όλοι την πρόσκληση που έχει να κάνει για την προστασία των κακοποιημένων παιδιών! Τόνισε ότι η Σύμη διαθέτει μεγάλη κοινωνική ευαισθησία και ότι η υποστήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών αποτελεί μία καλή ευκαιρία για την αποκατάσταση της εικόνας της που-αδίκως-έχει…διαστρεβλωθεί.

«Είναι πρόκληση και πρόσκληση  για τη Συμη  να συνεργαστεί με το “Σωματείο  Φύλακα Άγγελου” που έχει να κάνει με τη προστασία των κακοποιημένων παιδιών και όλοι μαζί να βάλουμε το λιθαράκι μας για την εξάλειψη οποιαδήποτε μορφής βίας που μπορεί να βιώνουν τα παιδιά σήμερα!

Έτσι λοιπόν μετά την συνάντηση αποφασίστηκαν οι εξής δράσεις στην Συμη: Ο Φυλακας Αγγελος να συμμετέχει στο επόμενο Φεστιβάλ Σύμης που γίνεται κάθε χρόνο στο νησί από μήνα Ιούλιο έως Σεπτέμβριο και επίσης φέτος, με την έναρξη του Σχολικού Έτους, να γίνει ενημέρωση κατά του σχολικού εκφοβισμού σ’ολους τους μαθητές του νησιού! Ευελπιστούμε στην πολύ καλή συνεργασία του Δήμου Σύμης και του σωματείου “Φύλακας Άγγελος”, για την άρση φαινομένων κακοποίησης, ανεξάρτητος μορφής, σε βάρος των παιδιών.

Πηγή: www.dimokratiki.gr

Leave A Reply